hu en de
     

20

 

TARTÓK KIALAKÍTÁSA:

A hulladék-mentesen, ill. csekély hulladék képződése mellett létrehozott magasított változóan áttört gerincű tartókban a lyukak
és fogak mérete az erőtani követelmények szerint a gyárthatóságnak megfelelően optimálisan, flexibilis módon változhat. A változó méretű kialakítást speciális szögletes-, ill. íves vonalvezetésű vágás- vonalak alkalmazása teszi lehetővé. Az íves kialakítású lyukak különösen előnyösek a dinamikus igénybevételű, valamint az esztétikailag igényesebb szerkezetek kialakítása esetében és jól illeszkednek a High-Tech törekvésekhez.

Az új eljárás szerint a szögletes vonalvezetésű tartó gyártása vágási hulladék-mentes, az íves vonalvezetésű tartó gyártása csekély vágási hulladék képződésével jár:

tartó típus

hulladék mennyiség

vágás hossza

hegesztés hossza

szögletes vonalvezetésű tartók

0

1330 mm / fm

330 mm / fm

íves vonalvezetésű tartók

lyukak felületének 1/6 része

2430 mm / fm

330 mm / fm

A tartók fesztávolsága a szelvényektől és a statikai viszonyoktól függően 90 m-en belül tetszőleges lehet (pl: hengerelt szelvények, hegesztett szelvények, egyenes-tengelyű tartók, íves-tengelyű tartók, kéttámaszú csuklós- / befogott, többtámaszú- és konzolos-, állandó- és változó magasságú tartók). Konzolok esetében 45 m-es gerendák is kialakíthatóak; például stadion lelátókhoz. Az íves tengelyű tartószerkezeti megoldás különleges jelentőséggel bír.

Az eljárás alkalmazásával 15-35 % közötti súly-csökkenés és a védelemmel ellátandó felületek 10-20 % közötti csökkenése érhető el. Ezért csökkennek az anyag, a szállítás, az emelés, a szerelés, a tűzi horganyozás, a védőmázolás és a tűzvédelmi bevonat költségei. Ez a korábbiakhoz képest legalább 10 % építési költség megtakarítást eredményezhet. Az esztétikai előnyökön túlmenően a tartókban jelentkező lyukak / áttörések kedvezőek a különféle épületgépészeti átvezetések és felfüggesztések részére. Az alkalmazás révén, annak eredményeképpen összességében is értékesebb és tetszetősebb létesítmény jöhet létre.

A tartók acélból (illetve alumíniumból) szimmetrikus és aszimmetrikus szelvényekkel, vasbetonnal kombinált szerkezetekkel az építőiparban, a hídépítésben, a gépiparban és a hajóépítés területén széles körben alkalmazhatók.

Az optimális tervezést szolgáló változatok a kapcsolódó MSZ ill. EURO-CODE szabványok szerinti közelítő teherviselő képességek vizsgálatával együtt teszik lehetővé a tartók konkrét kialakítását. A kínálkozó változatok sokaságából kiindulva lehetséges egyidejűleg többféle szelvény és többféle flexibilis szabás szerinti optimális változat megfogalmazása („az optimumok optimuma”). A döntés alapján kiválasztott változat kerül átadásra az építész- és tartószerkezeti tervező részére. –aki a szokásos tervezés folyamatában alkalmas statikai-mérnöki program alkalmazásával– végezheti el a tartók ellenőrzését és végleges kialakítását. A gyártás computeres vezérléssel oldható meg.

 

 

   
     
 
  design by DD home contact